Zayıflamak için yapmadığınız şey kalmadı mı? Sadece su ile beslenip sağlıksız olan tek tip diyetleri bile denediniz ama bir türlü sonuç alamadınız mı? Pek çok kişi aynı dertten muzdarip. Kalıcı olarak fazla kilolarınızı vermek için yaptığınız sıkı diyetler işe yaramıyorsa bunun altında yatan başka sebepler olabilir. Tiroit hormonunuz yavaş çalışıyorsa, demir ve D vitamini eksikliğiniz varsa kilo vermeniz neredeyse imkansız hale gelir. Bunun için mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurun. Kilo vermek için düzenli ve tempolu yürüyüşü de asla ihmal etmeyin.
Bu besinleri diyet listenizden çıkarın
Türkiye’de en sık görülen metabolizma hastalıklarından biri hipotiroidi her yaşta ortaya çıkabiliyor. Basit bir kan testiyle tanısı konulabilen tiroit hormonunun yavaş çalışması kilo verememenin yanı sıra birçok sorunu da beraberinde getirdiğinden tedavi edilmesi şart. Diyet tedavisinde ise kan şekerini çabuk yükselten glisemik indeksi yüksek gıdaları beslenme düzeninden çıkartmak çok önemli. Tiroit hormonunuz yavaş çalışıyorsa; beyaz ekmek, pirinç pilavı, patates, makarna, havuç, mısır, muz, incir, meyve suları gibi glisemik indeksi yüksek besinler ve içeceklerle beslenmenize yer vermeyin.
Diyete başlamadan kan testi yaptırın
Türkiye’de özellikle üreme çağındaki kadınlarda çok sık görülen demir eksikliği, kilo vermeyi güçleştiriyor. Halsizlik, çarpıntı, sinirlilik, üşüme ve sürekli uyku isteğine de yol açan demir eksikliği kan tahliliyle ortaya çıkıyor. Demirden zengin kırmızı et ve yumurta başta olmak üzere çekirdekli siyah üzüm, pekmez gibi besinleri mutlaka tüketin. C vitamini demir emilimini arttırdığı için yumurta ve kırmızı etin yanında bol yeşillik yiyin. Süt, yoğurt gibi kalsiyumdan zengin besinler demir emilimini azalttığından demir içeriği yüksek besinlerle birlikte tüketmeyin. Çay ve kahveyi yemeklerden en az bir saat sonra tüketin.
‘Kilo vermek istiyorum’ diyorsanız güneşe çıkın
D vitamini yetersizliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra; kilo vermeyi güçleştiriyor, kilo almayı ise kolaylaştırıyor. Bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10’u besinler aracılığıyla sağlanabiliyor. Kişinin vücudundaki D vitamininin yüzde 90-95’i güneş ışınlarının etkisi ile deride sentez ediliyor. D vitamininin en iyi kaynağı güneş olduğundan yazın olduğu gibi sonbahar ve kışın da güneşli anları kaçırmayıp 15-20 dakika koruyucu krem sürmeden güneşten faydalanmak gerekiyor. Yağda çözülen D vitamini için en iyi besinlerin başında ise balık yağı, ciğer, peynir ve yumurta sarısı geliyor.
www.acibadem.com