HomeZamanı Daha İyi Kullanmanızı Sağlayacak 13 İpucuİyi HissetZamanı Daha İyi Kullanmanızı Sağlayacak 13 İpucu

Zamanı Daha İyi Kullanmanızı Sağlayacak 13 İpucu

Bazı insanlar gün içinde her şeye fırsat bulurken, bazıları hiçbir şeyi tamamlayamadan bırakır. Telaşlı, zamanı yetiremeyen bir insanla, üretken bir insan arasındaki fark nedir? Şaşırtıcı belki ama aslında arada pek de bir fark yok.

Zaman yönetimi, aslında kişinin kendini yönetmesiyle ilgili bir durum. Daha düzenli, belli bir konuya odaklanmış ve zamanı en iyi şekilde kullanmak için kendi kendine verilmiş bir söz. Bir günü nasıl geçirdiğinizin biraz daha farkına vararak, zamanınızı en verimli şekilde kullanmak mümkün. Ufak bir planlamayla bazı rutinler oluşturabilir, kendinize kısa yollar yaratabilir ve zamanı daha akıllıca kullanabilirsiniz. Özel yaşamınızdaki veya profesyonel yaşamınızdaki şartlarınız ne olursa olsun, işte zamanı daha iyi kullanmanızı sağlayacak bazı öneriler:

1. Yataktan fırlayın

Zamanı kullanmasını bilmeyenler sabahları defalarca alarmı susturup tekrar uykuya dalarlar. Sonunda uyuyakalıp, bazen yarım saat geç kalkarlar. İşe zamanında yetişmiş olsalar bile güne stresli ve telaşlı bir şekilde başlamış olurlar. Oysa alarmı ertele düğmesine basmak yerine, alarmı yatağınızdan uzak bir köşeye koyarak sabahları yataktan daha kolay kalkabilirsiniz. Kalkar kalkmaz da alarmı susturup, soluğu banyoda alabilir ve güne serin bir başlangıç yapabilirsiniz. Zamanın önemini kavramış biri, yatakta vakit kaybetmek yerine uyanır uyanmaz yataktan fırlamayı tercih eder. Böylelikle tazelenmiş ve yeni güne hazır bir şekilde işyerine varabilirsiniz.

2. Gününüzü planlayın

Zamanla mücadele içinde olan kişiler her zaman daha fazla vakit ve enerji kaybederler. Zamanı verimsiz kullanma, organize olamama ve öngörü eksikliği zaman kayıplarına ve sinirlerin gerilmesine neden olur. Gününüzü planlayın. Gelişmeler karşısında planlarınızı gözden geçirin ve güncelleyin. Ertelediğiniz işler için randevularınızı aksatmadan alın. Zamanı yönetme konusunda gittikçe uzmanlaşabilir ve her gün yapmak istediklerinizi daha rahat şekilde yapar hale gelebilirsiniz.

3. Olası engelleri önceden düşünün

Her zaman telaş içinde olan bir kişi mesafe, trafikten kaynaklanan gecikmeler gibi can alıcı detayları hesaba katmakta başarısız olabilir. Bu da planların başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olur. Plan yaparken gerçekçi olun. Market alışverişi için 30 dakika ayırdıysanız, kasada yoğunluk olma ihtimalini düşünüp biraz daha fazla vakit ayırın. Eğer bunu yapmazsanız, domino etkisiyle günün geri kalanındaki planların da aksayacağını unutmayın. Her bir görevin ne kadar vakit alacağı konusunda gerçekçi bir bakış açısına sahip, zaman bilinci taşıyan bir kişi olmaya özen gösterin. Ulaşım süresini ve beklenmedik engelleri hesaba katmayı unutmayın.

4. Özel işler için özel zaman ayırın

Zamanın arkasından koşan bir kişi her zaman gecikir. Görevlerini aksatır hatta bazen tamamen unutup krizlere neden olabilir. Böyle durumlarda yapmanız gereken şey bir rutin oluşturmak. Her zaman yaptığınız görevlerinizin otomatik hale gelmesini sağlayın. Her gün saat 09.30-10.00 arasında e-maillerinizi kontrol edeceğinizi biliyorsanız, zamanla bunu daha hızlı yapabilirsiniz. Zamanın farkında olmak için kendinizi geliştirin. Daha az çaba harcayarak daha fazla verim almak için rutinler oluşturun.

5. Kendinize süre verin ve buna uyun

Kendinize süre verirken gerçekçi olun ve bu süreyi aşmamaya özen gösterin. Her işin kendine has bir zaman dilimi gerektirdiği bir gerçek. Seyahate çıkmadan önceki gün ne kadar çok şey yaptığınızı hiç düşündünüz mü? Stresli olduğumuzda daha çok şey yaptığımız doğru ancak bir hareket planı hazırlamak ve buna uygun davranmak hem daha profesyonel hem de daha az stresli bir tercih.
6. Kısa yollar geliştirin
Bazı şeyleri daha etkin bir şekilde yapmak için yeni yollar deneyin. Örneğin kirli çamaşırlarınızı biriktirirken açık renkliler ve koyu renkliler için iki ayrı sepet kullanın. Böylelikle çamaşır yıkamadan önce koca bir kirli sepetinin önünde renk ayırmak için vakit kaybetmenize gerek kalmaz. Markete gitmeden önce liste yapın.

7. Verimlilik alışkanlıklarınızı artırın

Sabah, öğlen veya akşam fark etmez, eğer bir işi özel olarak o vakitte tamamlayabileceğinizi düşünüyorsanız bu fırsatı kaçırmayın.

8. Görevleri birleştirin

Neden bir şeyler izlerken arkadaşlarınızı da davet etmiyorsunuz? Ve arkadaşlarınızla sohbet ederken kirli çamaşırları makineye koymuyorsunuz? Yolda geçirdiğiniz vakti neden bir şeyler okuyarak değerlendirmiyorsunuz?

9. Spor için günün erken saatlerini ayırın

İş yerinde geçirdiğiniz yorucu bir günün ardından spor yapmak zor olabilir. Bütün günün yorgunluğunun ardından spor yapmak kulağa pek de keyifli gelmiyor. Oysa sabah saatlerinde spor yapmak için kendinizi ikna etmek için bu kadar uğraşmanıza gerek yok. Üstelik sabah yapacağınız sor sayesinde, akşam saatlerini kendinize ayırabilirsiniz.

10. Her şeyi yüklenmeyin

Eğer çocuk sahibiyseniz, onlara bazı sorumlulukları olduğunu öğretin. Ev işlerini eşinizle paylaşın. Özellikle sevmediğiniz işler için başkalarından yardım isteyin. Bir şeyi gönülsüzce yapma, her zaman daha fazla vakit alır.

11. Boş vakit ayırın

Ne kadar yoğun olursanız olun, rahatlamak için kendinize biraz vakit ayırın. Böylelikle hem evde hem iş yerinde üstlendiğiniz görevi daha başarılı ve daha verimli bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Hafta sonu öğlen uykusuna yatmak, uzunluğuna ve derinliğine bağlı olarak zaman kaybı da olabilir, mükemmel bir fırsat da. Bu arada, uykunuzu yeterince almanız gerektiğini unutmayın. Uykusuz ve telaşlı geçirilen zamanlardan sonra yaşanan aşırı yorgunluk ciddi sonuçlar doğurabilir. Makul bir vakitte yatağa gidin ve tüm endişelerinizi geride bırakıp uykuya dalın. Sabah uyanınca kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

12. Sosyal hayatınıza ayırdığınız zamanı kısıtlayın

Sosyal hayatınız, zamanınızın çoğunu kaplıyorsa aldığınız davetleri kısıtlayın. Bazı arkadaşlarınızla grup olarak görüşmeyi deneyin. Bir arkadaşınız enerjinizi sömürüyorsa, onunla ilişkinizi yeniden gözden geçirin. Sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmeye özen gösterin.

13. Başladığınız şeyi bitirin

Başladığınız şeyi bitirmeden bir başkasına başlamayın. Bitmemiş 10 farklı projenin ortasında kendinizi bulmak istemezsiniz.

This is a staging environment